Lectori

 

Prof. Dr. Irene LANG (Austria), M.D., FESC

Profesor de biologie vasculară la Universitatea de Medicină din Viena și vicepreședinte al Departamentului de Cardiologie, Irene M. Lang și-a efectuat studiile medicale și rezidențiatul la Universitatea din Viena. A obținut o bursă de cercetare pe termen de 5 ani la Universitatea din California, colaborând cu Institutul de Cercetare Scripps. Prof. Lang conduce un grup clinic și experimental in medicina vasculară, țintit pe biologia vasculară pulmonară și asupra funcției ventriculului drept. Profesorul Lang a condus numeroase studii în domeniul cardiovascular, inclusiv un studiu privind regenerarea miocardului folosind injecții intracelulare în celulele cardiace. Dr. Lang este un medic cardiolog renumit, cu o cazuistică de peste 15.000, și un cercetător activ cu peste 800 de puncte de impact și cu un h-Factor de 30. Ea a fost nominalizată de către Asociația Medicală Mondială "Caring Physician of the World" în 2006, Profesor al anului la Universitatea de Medicina din Viena în 2013 și este președinte al Societății de Cardiologie din Austria. Dr. Lang face parte din Asociația Internațională a Hipertensiunii Pulmonare Cronice Trombembolice, având următoarele obiective: creșterea conștientizării pentru această patologie, stimularea colaborării la nivel mondial între centrele specializate pe acest domeniu, servirea ca platforma pentru centrele chirurgicale, susținerea centrelor de Hipertensiune Pulmonară Cronică Trombembolică în curs de dezvoltare, precum și cercetarea avansată .

Adam Torbicki

Prof. Dr. Adam Torbicki, M.D., FESC

A absolvit Universitatea de Medicină din Varșovia în 1978 și s-a specializat în cardiologie și angiologie . Șef al Departamentului ”Circulația pulmonară și bolile trombembolice”  (Centrul Medical pentru educație postuniversitară , ECZ- Otwock).

Este coordonatorul ghidurilor Societății Europene de Cardiologie pentru diagnosticarea și tratamentul embolismului pulmonar (2000, 2008, 2014) , co - autor al ghidurilor ESC / ERS privind diagnosticul și tratamentul hipertensiunii pulmonare (2004, 2009, 2015). Președinte al grupului de lucru ”Circulația pulmonară și funcția ventriculului drept” al Societății Europene de Cardiologie ( 2004-2006) . În anii 2004-2007 a ​​prezidat Societatea de Cardiologie Poloneză și între 2010 și 2012 a servit în calitate de vicepreședinte al Societății Europene de Cardiologie.

 

Prof. Dr. Bogdan MIRON (Romania), M.D.

Este în prezent Preşedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sănătăţii, cu un număr impresionant de proiecte în cercetare, din care menţionăm Programul de Creare a Registrului Naţional de Hipertensiune Arterială Pulmonară “HIPERION”, cu o bogată activitate academică. Devine Director al Centrului de Perfecţionare Postuniversitară a Medicilor şi Farmaciştilor din cadrul Ministerului Sănătăţii din România în anul 1997 iar în prezent este membru al Comitetului Director al Colegiului Medicilor din Bucureşti. In anul 1973 absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, urmand ca in 1990 sa obtina titlul de doctor în medicină internă în domeniul hipertensiunii pulmonare. A efectuat stagiu în endoscopia toracică la Paris, Franta. Între anii 1994-2000 a fost membru activ al European Respiratory Society şi al American Thoracic Society, iar în 2005 devine reprezentant al Societăţii Române de Pneumologie la Forum of the European Societies (FERS), iar în anul 2009 a absolvit masteratul în Patologie vasculară pulmonară la Universitatea din Bologna. În prezent este membru al Societe de Pneumologie de Langue Francaise. Este autor şi co-autor al mai mult de 250 de lucrări ştiinţifice publicate în publicaţii medicale româneşti şi internaţionale.

Prof. Dr. Carmen GINGHINĂ (Romania), M.D., FESC, FACC

Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. Doctor în Medicină din 1994 cu teza “Valoarea unor procedee medicale în limitarea zonei de infarct”. A efectuat multiple stagii de supraspecializare obţinând competenţă în ecocardiografie, Doppler vascular. Este “hipertensinolog” (diplomă europeană), a doua specialitate pediatrie, masterat în management sanitar şi sănătate publică; stagii de perfecţionare în urgenţe cardiovasculare (Belgia), ecocardiografie (Franţa). Prof. Dr. Carmen Ginghină este Şef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. C.C. Iliescu”. Este percepută nu numai ca un medic erudit ci şi ca un “doctor de bolnavi”. Este prim autor al unor valoroase lucrări științifice cum ar fi: “Bolile cardiace congenitale-o abordare practică”; “Cordul diabetic”; “Îndreptar de diagnostic şi tratament în infarctul miocardic acut”; “Pericardiologie”; “Esenţialul în ecocardiografie”; “Hipertensiunea pulmonară”; “Imagistica la bolnavi cardiaci”. A participat la numeroase studii şi programe internaţionale (MONICA, AUDIT, CORONA, IN-TIME, BRAUD, DISCOVERY, SENIORS, DUALL, EVERREST, CURRENT, etc.). Redactor sef al Revistei Române de Cardiologie. A iniţiat cercetări ştiinţifice originale care au marcat modul de interpretare a unor procese fiziologice/boli: studiul prin microscopie electronica a trombocitelor în sindroamele coronariene acute; utilizarea tehnicilor cu radionuclizi pentru evaluarea bolnavilor cu cardiopatie ischemică şi boli cardiace congenitale; cercetări clinice şi paraclinice privind infarctul miocardic cu coronare permeabile (inclusiv complicaţiile mecanice ale acestuia); studiul efectului Coandă în ecocardiografia Doppler color; prima lucrare de anvergură în România privind tratamentul fibrinolitic în infarctul miocardic acut; primele descrieri ale unor cazuri de noncompactare miocardică; invenţie brevetată (împreună cu Prof. C. Carp) “stimulator cardiac extern declanşat de masajul cardiac”, studiul torsiunii/detorsiunii ventriculare prin tehnici ecocardiografice moderne. În perioada mandatului său de Preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, societatea a câştigat o poziţie privilegiată printre celelalte societăţi naţionale şi internaţionale. A fost director al primului Curs European de Ecocardiografie în România. Afilieri: membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România; membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România; membru al Academiei Indiene de Ecocardiografie; membru al Societăţii Române de Cardiologie şi preşedinte între 2002-2005, membru al Societăţii Europene de Cardiologie, membru corespondent al Societăţii Franceze de Cardiologie; este fellow al International Society of Echocardiographyși este membru in Comitetul de Implementare Ghiduri al Societatii Europene de Cardiologie

 Prof. Dr. Ioan COMAN (Romania)

 

Prof. Theodora Benedek, MD, PhD, FESC (Tirgu Mures, Romania)

Profesor de cardiologie, cardiologie intervenţională şi medicină internă. În cadrul UMF Tîrgu Mureş: director al Departamentului M3 de Medicină Internă, membru în Consililul Şcolii Doctorale, Legal Appointed Reprezentative at European Commision.

În cadrul Horizon 2020: expert şi raportor al Comisiei Europene pentru evaluarea granturilor de cercetare din programele cadru FP7, precum şi vicepreşedinte al panelului de Ştiinţele Vieţii din programul Marie Curie, Comisia Europeană.

Coordonator al tuturor centrelor clinice din Europa Centrală şi de Est în programul DISCHARGE, finanţat de Comisia Europeană, de asemenea al Centrului de Cercetare în Imagistică Cardiacă Avansată Multimodală, centrul Clinic CardioMed.

Competenţă Europeană în ecocardiografie transtoraacică şi transesofagiană, precum şi în Cardiologie Intervenţională.

Expert evaluator al Societăţii Europene de Cardiologie, având experienţă în: imagistică cardiacă, Cardio CT, cercetarea plăcii vulnerabile, insuficienţa cardiacă, coordonare echipe de cercetare, participare în peste 30 de studii clinice.

De asemenea, îi este atribuită distincţia de Cardiolog European, acordată de Societatea Europeană de Cardiologie.

Conf. Dr. Bernhard MOSER, membru al Boardului European de Chirurgie Toracică

Conferențiar la Disciplina de Chirurgie Toracică a Universității de Medicină din Viena, Austria.

Domenii de interes:

Transplantul pulmonar

Endarterectomia pulmonară

Chirurgia mediastinului: timectomia extinsă (robotică, toracoscopie asistată video)

Cercetări axate pe:

Boli ale timusului: Miastenia gravis, fiziologia timusului, timoame, carcinoame timice,

Hipertensiunea pulmonară cronică trombembolică și hipertensiunea pulmonara idiopatică

Transplantul pulmonar: disfuncția primară de graft, rejetul acut, bronșiolita obliterantă.

Membru al: ESTS, EACTS, ITMIG, ÖGC, ÖGP, AUSTROTRANSPLANT, ÖGIM

Conf. Dr. Ioan ŢILEA (Romania)

Medic primar Cardiologie şi Medicină internă, competenţă Cardiologie Intervenţională, Conferenţiar Universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină şi Farmacie Tîrgu Mureş, membru al asociaţiilor profesionale:Societatea Română de Cardiologie, Societatea Europeană de Cardiologie, Asociaţia Europeană a Intervenţiilor Cardiovasculare Percutanate.

Şef Clinica de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş cu activitate de cercetare şi de practică clinică la conducerea unei echipe medicale multidisciplinare. Coordonator Programul Naţional de tratament pentru boli rare - Hipertensiune Arterială Pulmonară, Centrul de Hipertensiune Arterială Pulmonară Adulţi Tîrgu Mureş din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş.

ioana campeanDr. Ioana Alexandra CAMPEAN (Austria)

Dr. Campean a absolvit Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tirgu Mureş, România în anul 2011. Şi-a început rezidenţa de Medicină Internă/Cardiologie în anul 2012 în Germania. Din luna mai 2013 face parte din grupul de cercetare a hipertensiunii pulmonare condus de Prof. Irene LANG şi îşi continuă rezidenţa în cadrul Universităţii de Medicină din Viena, Allgemeines Krankenhaus (AKH), Viena, Austria.

 

 

Dr. Ștefan MOŢ (Romania)