Obiective turistice

Obiective turistice în Tîrgu Mureş

 

Biblioteca Teleki

Biblioteca Teleki, cunoscută de asemenea şi sub numele de Biblioteca Teleki-Bolyai sau Biblioteca Telekiană, este o bibliotecă publică istorică şi în prezent muzeu în Tîrgu Mureş, România. Fiind una dintre cele mai bogate colecţii de artefacte culturale ale Transilvaniei, a fost fondată de către contele maghiar Sámuel Teleki în anul 1802, în perioada în care Transilvania făcea parte din monarhia habsburgică şi este deschisă publicului larg încă de atunci. A fost printre primele instituţii de genul său din regatul maghiar de sub conducerea habsburgică.

Deţine peste 200,000 de volume, multe dintre ele fiind rarităţi, alcătuind o bază de date ştiinţifice cuprinzătoare. Colecţia de cărţi este divizată în mai multe biblioteci mici, două dintre donaţii având 40,000 de volume originale ale Bibliotecii Teleki, iar 80,000 de volume ale Bibliotecii Bolyai; restul, grupate în colecţii diverse, este alcătuit din câteva biblioteci private, cu volume deţinute înainte de către şcoli religioase şi mănăstiri franciscane. Per total, biblioteca alcătuieste o colecţie de tipuri de cărţi tradiţionale transilvănene.

mai multe informaţii

Biserica Cetate

Prezenta înfăţişare al interiorului bisericii este rezultatul numeroaselor schimbări făcute în timp. Aproape de intrare se află un balcon susţinut de bolte pe stâlpi. Tavanul uşor curbat, consolidat de patru perechi de bolte duble şi decorat cu stucco, este rezultatul lucrărilor de remodelare efectuate în anul 1790 de către Anton Türk, unul dintre cei mai faimoşi arhitecţi ai Transilvaniei din perioada barocă.

Se poate ca biserica să fi fost original decorată cu fresce, urme de picturi murale fiind descoperite la interior. Dispariţia aproape completă a acestor picturi este datorată faptului că biserica a devenit proprietatea credincioşilor reformaţi în anul 1557. Reforma religioasă a cerut bisericilor sa nu aibă nici picturi, statui sau fresce religioase.

Ultima care a urmat a fi construită a fost de 50 de metri înalţime cu al patrulea nivel turn clopotniţă. Ultimul nivel, unde se află clopotele, a deteriorat deschiderile cupolei pe toate cele patru părţi. Acoperişul ascuţit al turnului are patru turnuri mai mici în fiecare colţ. Turnul a înlocuit o parte din clădirea mănăstirii, care a fost demolată pentru a-i face loc.

 

Biserica Baptistă Sfântul Ioan

Transilvania a indeplinit toate cerinţele pentru dezvoltarea acestui nou stil arhitectural la începutul secolului 18, când a devenit parte a Imperiului habsburgic. Ignaţiu de Loyola a iniţiat o puternică campanie pentru a impune catolicismul ca şi religie oficială. Călugarii iezuiţi s-au stabilit în oraş în anul 1702 cu scopul de a revitaliza comunitatea catolică. În decursul primilor ani, au găsit cazare în casa lui Boer Simion, iar în anul 1704 au reuşit să cumpere un teren lângă casa lui Nagy Szabo în vederea construirii unei biserici. În anul 1707 iezuiţii au construit un Sion în locul unde este acum biserica localizată. Sionul a fost vizitat de catre Francis II Rakoczi în anul 1764. Pentru că populaţia catolică a crescut, o biserica mai mare a fost ridicata.

Biserica a fost construită bazata pe planurile iezuitului Scherzer Balint şi a fost ridicată de catre constructorul Hammer Konrad din Cluj.

Catedrala Înălţarea Domnului 

Catedrala Înălţarea Domnului este o catedrală română ortodoxă din Târgu Mureş, România. A fost construită între anii 1925-1934 la initiaţiva protopopului Ştefan Rusu. Ca sediu de protopop şi nu de episcop, este din punct de vedere tehnic o biserică, şi nu o catedrală, dar este denumită în mod obişnuit ca şi atare.

Temelia catedralei a fost aşezată în data de 10 mai 1925 un eveniment asistat, printre alţii, şi de către ministrul afacerilor religioase, Alexandru Lapedatu, episcopul Nicolae Ivan şi Octavian Goga care, la acel moment a fost ministru al Guvernului.

Catedrala a fost construită conform planurilor arhitecturale ale lui Victor Vlad (Universitatea Politehnică din Timişoara), în formă de cruce grecească. Costul total al clădirii a fost estimat la 20 de milioane de lei.

Iconostasul a fost creat în anul 1934 de către Traian Bobletec din Nazna, în timp ce clopotele au fost turnate la Timişoara. Datorită lipsei de fonduri, muralele din interior au fost terminate abia în anul 1986.